Integrale geboortezorg-organisatie

De oprichting van een nieuwe, formele organisatie met alle partijen in de geboortezorg

Integrale geboortezorg-organisatie

Veel VSV’s in Nederland werken al intensief samen. Het kan zijn dat je jouw samenwerking wilt verstevigen en formeel wilt vastleggen. Je kunt er dan voor kiezen om een juridische entiteit op te richten waarin allerlei zaken op het gebied van organisatie, governance, financien, verantwoordelijkheden etc. formeel afgesproken worden. Indien je ervoor kiest om een juridische entiteit of organisatiemodel op te richten, start je in feite een nieuwe organisatie, een integrale geboortezorg-organisatie. Meer hierover lees je bij organisatiemodellen.

Integrale bekostiging

Sommige VSV’s, in dit geval de pioniers (zie hieronder), hebben ervoor gekozen om op integrale bekostiging over te stappen. Dit omdat zij vinden dat één tarief, dus één pot met geld, de integrale samenwerking en de kwaliteit van zorgverlening kan bevorderen. Wanneer je over wilt gaan op integrale bekostiging dan is de eis vanuit de zorgverzekeraar dat je een juridische entiteit vormt. Meer informatie hierover lees je bij organisatiemodellen.

Thema’s

Je komt niet één, twee, drie tot een integrale geboortezorg-organisatie. Dit proces heeft heel wat voeten in de aarde. Je zult bepaalde stappen moeten zetten. En hiervoor heb je handvatten nodig. CPZ Taskforce biedt deze onder andere met deze website.

In het kader links vind je informatie over de thema’s die van belang zijn om tot een integrale geboortezorg-organisatie te komen.

Ondersteuning CPZ Taskforce

CPZ Taskforce doet meer dan handvatten bieden via deze website. De adviseurs helpen je verder op weg, beantwoorden je vragen op het gebied van integrale geboortezorg inclusief bekostiging, en kunnen je advies geven over welke stappen handig zouden kunnen zijn in het proces hiernaartoe. Daarnaast verzamelen de adviseurs van CPZ Taskforce voorbeelden uit het land om deze met je te delen. Deze voorbeelden vind je onder andere op de Kennisbank van www.kennisnetgeboortezorg.nl.

Meer informatie over hoe wij en externe partijen kunnen helpen vind je bij Hoe kunnen wij helpen?

Pioniers

Acht pioniers hebben de weg geëffend voor de VSV’s die een integrale geboortezorg-organisatie willen vormen, met eventueel integrale bekostiging. De pioniers hebben inmiddels (2017) allemaal een contract getekend met hun preferente zorgverzekeraar en veel van de andere zorgverzekeraars.

Veel van hun ervaringen delen zij via documenten op de Kennisbank via www.kennisnetgeboortezorg.nl. Ook zijn er inmiddels webinars uitgezonden over hun ervaringen om tot een integraal contract met de zorgverzekeraar te komen, over de mogelijke juridische organisatiemodellen en over hoe je je goed kunt organiseren binnen een VSV om plannen tot uitvoer te brengen. Deze webinars zie je hieronder:

Webinar integrale contractering met de zorgverzekeraar

In onderstaand webinar geven Susanne Zuidhof, verloskundige en directeur van Geboortehart in West-Friesland, en Corine van Geffen, lid Taskforce, informatie over de contractbesprekingen met de zorgverzekeraars indien je over wilt gaan op integrale contractering. Hoe gaat dat in zijn werk en vooral: waar moet je rekening mee houden? Wanneer dien je een offerte in? En waar kijkt de zorgverzekeraar naar? Hierover gaat het in deze uitzending.

 

Webinar juridische modellen integrale geboortezorg-organisatie

In onderstaand webinar vertellen Ine Eijdems, directeur Kraamzorg De Zorgboog en bestuurslid van integrale geboortezorg-organisatie JIJWIJ, en Titia Hollman, jurist bij CPZ Taskforce, over de verschillende juridische modellen om tot integrale bekostiging te komen. Zaken die de revue passeren zijn onder andere: waarom is het nodig om een juridisch model op te tuigen? Waar moet je als VSV zoal rekening mee houden bij het kiezen van een geschikt model? En met welke juridische modellen zijn enkele pionierende VSV’s inmiddels gestart?

Webinar Organisatorische slagkracht

Op 23 oktober 2017 zond CPZ Taskforce een webinar uit over hoe je je als VSV’s slagvaardig kunt organiseren met behulp van een projectstructuur. Dit kan erg helpen bij complexe projecten, zoals de invoering van de zorgstandaard integrale geboortezorg, preventie en integrale bekostiging. Wat is er nodig om de plannen tot uitvoer te brengen? Hoe zorg je ervoor dat iedereen doet wat afgesproken is? Dat mensen gemotiveerd blijven en dat mooie plannen niet onder in de la verdwijnen? In dit webinar delen Mariska Shekary-Moonen, gynaecoloog en directeur van integrale geboortezorg-organisatie Annature en Corine van Geffen, lid CPZ Taskforce, hun inzichten, tips en ervaringen.

Mis nooit meer de laatste updates!
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief