Opbouw offerte

Waar bestaat een offerte voor integrale geboortezorg uit?

Opbouw offerte

Als je over wilt stappen naar een integraal tarief, zal de zorgverzekeraar je vragen een offerte uit te brengen. Maar, wat moet er eigenlijk in zo’n offerte voor een integraal tarief staan? En hoe bouw je deze op?

Een zorgverzekeraar heeft de maatschappelijk taak om de kosten in de hand te houden en de kwaliteit van zorg te bevorderen. Daarom bestaat een offerte dan ook uit een kwalitatief en een financieel deel.


Kwaliteit van zorg

In de offerte geef je allereerst aan wat de kwaliteit van zorg is die je gaat bieden en hoe je dit gaat meten. Ga je bijvoorbeeld gebruik maken van de AOI (adverse outcome index), voldoet je met de geboden zorg aan de normen in de zorgstandaard en ga je ook cliëntervaringen meten?

 

Financiën van zorg

Het integrale tarief wordt opgebouwd uit zorgkosten en de structurele kosten voor overhead voor de nieuwe geboortezorg-organisatie. Zorgverzekeraars zullen je vragen om een toelichting bij je financiële offerte voor levering van integrale geboortezorg.
Zorgverzekeraars willen graag dat je in de offerte aangeeft hoe je in de offerte rekening hebt gehouden met het ontdubbelen van zorg en de eventuele effecten van substitutie.

Ontdubbelen van zorgkosten
Het kan natuurlijk zo zijn dat voorheen bepaalde verrichtingen twee keer gedaan werden door zowel eerstelijn als tweedelijn. Door integraal samen te werken en afspraken te maken hoef je bepaalde verrichting wellicht niet meer over te doen. Bijvoorbeeld het maken van een echo. Het komt nu voor dat er in de eerstelijn en een tweedelijn eenzelfde echo wordt gemaakt wanneer een zwangere wordt doorverwezen naar het ziekenhuis. Deze ontdubbeling van kosten vermindert de totale zorgkosten voor cliënten en de zorgverzekeraar wil deze kostenreductie terugzien in de offerte.


Substitutie van zorg
Van subsitutie is bijvoorbeeld sprake indien zorg die voorheen in de tweedelijn werd geboden nu door de eerstelijn wordt overgenomen. Met een dergelijke taakverschuiving wordt gekeken naar zowel kwaliteit als doelmatigheid. De zorgverzekeraar kijkt hierbij naar wie van de zorgverleners de zorg het beste levert tegen de goedkoopste prijs.

Transitiekosten
Zorgverzekeraars gaan er van uit dat je de transitiekosten betaald hebt van de Modulegelden Integrale Geboortezorg, die hiervoor ter beschikking zijn gesteld. Zij zullen daarom naar verwachting geen transitiekosten meer in je offerte willen terugzien.

Waar een offerte uit bestaat legt CPZ Taskforce Corine van Geffen hieronder uit:

Mis nooit meer de laatste updates!
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief