Overheadkosten berekenen

Hoe bereken je de overheadkosten in het nieuwe, integrale tarief?

Overheadkosten

 

Een integraal tarief wordt opgebouwd uit zorgkosten en overheadkosten. Op deze pagina vertellen wij je over hoe je de overheadkosten van je integrale geboortezorg-organisatie kunt bepalen. Uitgebreide informatie over het berekenen van de zorgkosten in een integraal tarief vind je op de pagina “Berekenen zorgkosten in integraal tarief.”

 

Overheadkosten in je integrale geboortezorg-organisatie

Voor de nieuwe geboortezorg organisatie (IGO) zullen structurele kosten gemaakt worden. Je kunt hierbij denken aan kosten voor cliëntparticipatie, personeel (zoals directeur en controller), materieel, PC’s, huur en communicatie. Deze kosten noemen we overheadkosten. Het belangrijk om na te gaan of deze kosten al niet onderdeel uitmaken van de zorgkosten, omdat deze anders dubbel gedeclareerd worden.

 

Extra kosten

Bovengenoemde kosten zijn nu dubbele kosten, omdat de huidige overheadkosten van het ziekenhuis, verloskundigen en kraamzorg hiernaast blijven bestaan.

 

Dubbele overheadkosten in de toekomst

Vanuit de maatschappelijke verantwoording om de kosten laag te houden zullen de zorgverzekeraars met je af willen spreken hoe en wanneer er een einde komt aan deze dubbele overheadkosten. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

  • Er verschuift personeel van de betrokken partijen naar de organisatie die het werk heeft overgenomen;
  • Er wordt efficiëntie bereikt door de samenwerking waardoor men deze kosten kan dekken.

Hieronder ziet de uitleg van Corine van Geffen, lid CPZ Taskforce over overheadkosten in een integrale geboortezorg-organisatie:

 

Mis nooit meer de laatste updates!
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief