Pad naar integrale bekostiging

Wat is het pad naar integrale bekostiging?

Pad naar integrale bekostiging

Om tot integrale bekostiging te komen, zul je een traject moeten doorlopen. Allereerst is het van belang dat je aan de inkoopvoorwaarden van de zorgverzekeraar voldoet. Omdat zorgverzekeraars met elkaar moeten concurreren op prijs en kwaliteit zullen zij verschillende voorwaarden stellen aan de inkoop van integrale geboortezorg. Sommige verzekeraars vragen je om een vragenlijst in te vullen en te laten ondertekenen door alle betrokken partijen en andere verzekeraars vragen om een schriftelijke toelichting op bepaalde kwalitatieve onderdelen.

Je vindt de inkoopvoorwaarden per verzekeraar op de desbetreffende website. Hier kun je alle links vinden naar het inkoopbeleid van de verschillende zorgverzekeraars en de planning van de inkoopcyclus 2018.

TIP! Het is handig om alle eisen van de zorgverzekeraars op een rij te zetten, de dubbelingen er uit te halen en aan te vinken waar je al aan voldoet. Zo heb je snel een goed overzicht van de overeenkomsten en verschillen en wat je al wel of nog niet geregeld hebt. Je vindt op de website van de zorgverzekeraar ook vaak formulieren en formats die je moet gebruiken voor het indienen van een offerte.

Waar een offerte uit moet bestaan, lees je op de pagina “Opbouw offerte.” 

 

Offerte klaar en nu?

Als de offerte klaar is, kun je deze aanbieden aan de zorgverzekeraars en zal het onderhandelingsproces starten. De verzekeraars zijn verplicht om op 15 november op hun website publiceren met welke zorgaanbieders zij een contract hebben afgesloten. Daarom is het aan te raden om op tijd te starten met het offerte- en onderhandelingstraject.

Zorgverzekeraars stellen het op prijs als je hen z.s.m. informeert dat je mee wilt doen aan het inkooptraject voor integrale geboortezorg.


Vergelijken van gegevens

Iedere zorgverzekeraar maakt, vanuit het eigen databestand, een inschatting van de hoogte van de integrale tarieven. Deze gegevens vergelijken zij met de gegevens in je offerte. Je begrijpt, hoe meer overeenkomsten, hoe sneller de onderhandelingen tot overeenstemming en een contract zullen leiden. Kijk voor dit onderdeel  naar de webinar over de contractgesprekken hieronder.


Webinar contractbesprekingen

De contractbesprekingen met de zorgverzekeraar zijn een belangrijk en een spannend onderdeel in het traject naar integrale bekostiging. Om een zo goed mogelijk beeld te schetsen over de weg hiernaartoe, hebben wij een webinar uitgezonden met daarin de tips and tricks van ervaringsdeskundige Susanne Zuidhof, die voor integrale geboortezorg-organisatie Geboortehart in West-Friesland de onderhandelingen heeft gevoerd met een collega. Ook Corine van Geffen, lid CPZ Taskforce, adviseert over wat je nodig hebt om tot een contract te komen met de zorgverzekeraar.

 

 

Mis nooit meer de laatste updates!
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief